Profiel Jan Niermans

Jan Niermans

Opleiding

Jan Niermans is in 1953 in Nederland geboren. Na de middelbare school heeft hij de bekende Nyenrode Business School in Breukelen met een bachelordiploma in business administration afgesloten. Daarna volgde hij een doctoraal studie aan de universiteiten van Rotterdam en Delft, die hij met succes als drs. bedrijfskunde oftewel met een "Master's degree in Management" beeindigde.

 

Loopbaan

Hoewel het bij grote bedrijven gebruikelijk was om na het afstuderen eerst een 1- tot 2-jarig traineeship te doorlopen om daarbij de onderneming uitgebreid te leren kennen, heeft hij er de voorkeur aan gegeven meteen in de operationele verkoop te starten in plaats van weer een nieuwe leerfase in te gaan.

 

Unilever

Deze mogelijkheid kreeg hij bij de Unilever-groep, één van 's werelds grootste levensmiddelconcerns. Na 2 jaar in de telefonische verkoop van levensmiddel-halffabrikaten in een Nederlandse dochterfirma werd hij overgeplaatst naar het Duitse hoofdkantoor in Hamburg, om daar hij als trading agent dagelijks futures voor grondstoffen met klanten in verschillende Europese landen te onderhandelen.

 

Blaupunkt

In 1985 begon Jan Niermans in de Duitse Bosch groep, waar hij in een spannende divisie terecht kwam: Consumentenelektronica in de toenmalige dochteronderneming Blaupunkt in Hildesheim. De coördinatie van de sales en marketing activiteiten van een aantal Europese verkoopvestigingen was zijn boeiende opgave. En het werd nog interessanter, toen hij gevraagd werd om naar Parijs te verhuizen om daar de Blaupunkt marketing afdeling voor Frankrijk te leiden. Drie jaar later werd hij benoemd tot commercieel directeur van de Blaupunkt vestiging in België.

 

Bosch

Slechts een jaar daarna kreeg hij een prima gelegenheid om weer terug te keren naar Duitsland, waar hij directeur internationale verkoop van de nieuwe divisie beveiligingssystemen in de Bosch groep werd. Vanuit het hoofdkantoor van de divisie in München, was Jan Niermans verantwoordelijk voor alle activiteiten in het buitenland. Dit hield o.a. in het leiden van de vestigingen in Europa, het werven van internationale klanten en het betreden van nieuwe markten, zoals het opzetten van organisatiestructuren in Oost-Europese landen. Daarnaast heeft hij ook een aantal internationale vestigingen moeten reorganiseren, steeds in nauwe samenwerking met het lokale management. In 2001, na 10 jaar in München, besloot hij om nieuwe wegen in te slaan en de Bosch groep te verlaten.

 

Interim Marketing Consultant

In eerste instantie besloot hij om zelfstandig ondernemer te worden. Als marketing consultant en handelaar richtte hij een Duitse vestiging voor reclameverlichting op voor het Nederlands-Chinese bedrijf Bortly Neon. In de daarop volgende jaren voerde hij zijn zelfstandige activiteit verder op een part-time basis, gedeeltelijk met de ondersteuning van medewerkers, totdat hij vanaf 2011 zich volledig is gaan concentreren op zijn intussen gegroeide verantwoordelijkheden bij de internationale Thermaflex groep.

 

Thermaflex

Want in 2002 kreeg Jan Niermans het aanbod om de Duitse dochteronderneming van de Thermaflex groep als CEO (Geschäftsführer) te leiden, waarmee hij - na uitgebreide reorganisaties met o.a. sluitingen van vestigingen en de integratie van een nieuw overgenomen bedrijf - vervolgens steeds de grootste bijdrages aan de groepsomzet leverde. In 2011 kreeg hij er wereldwijde opgaves bij. Als lid van de raad van bestuur van de groep werd hij verantwoordelijk voor de internationale verkoopactiviteiten en richtte hij een aantal nieuwe buitenlandse vestigingen op. Meest recent, sinds 2014, had hij de algemene leiding van de activiteiten van de Thermaflex groep in centraal Europa, met - naast het Duitse bedrijf - filialen in Oostenrijk, Italië en Roemenië en met verkooppartners in nog eens 8 landen.

 

Consultant en Interim Manager

Eind 2016, na een succesvolle en fascinerende tijd bij Thermaflex, besloot hij weer naar het zelfstandig ondernemerschap terug te keren. Als interim manager en business consultant stelt hij nu zijn enorme kennis en ervaring ter beschikking in tijdelijke mandaten en projecten. Hij ondersteunt daarbij zowel Duitse middelgrote bedrijven met een internationale oriëntatie als ook niet-Duitse bedrijven, die zich richten op de Duitstalige markten of op de gehele Europese markt.

 

....terug

....contact