Aanpak Coronavirus, wat doet Duitsland anders?

 

Zowel in Nederland als in Duitsland worden bij patiënten met Coronavirus onmiddellijk ingrijpende maatregelen genomen. Niet alleen het isoleren van de patiënt, ook het in kaart brengen van de personen, met wie de patiënt recent contact heeft gehad, gebeurt blijkbaar in beide landen met grote urgentie en nauwkeurigheid. Maar wat daarna gedaan wordt, verschilt behoorlijk:

 

De Nederlandse GGD houdt de recente contactpersonen “in de gaten”, wat er meestal op neer komt, dat deze personen zich bij de GGD moeten melden, zodra ze klachten krijgen, maar zich wel vrij mogen bewegen. Van de Duitse autoriteiten moeten de contactpersonen in de regel thuis in quarantaine blijven voor een periode van 14 dagen. Bovendien worden ze op het virus getest.

 

Zakendoen ook verschillend!

 

Ik kan en wil ook het verschil van aanpak bij het Coronavirus in beide landen niet beoordelen of valideren. Maar het komt me wel bekend voor, want bij het zakendoen stoot je in beide landen op vergelijkbare verschillen: De typisch pragmatische “no-nonsense” werkwijze in Nederland heeft op de Duitse markt niet altijd het gewenste succes, omdat men niet begrijpt, dat Duitse klanten veelal een grotere behoefte aan zekerheid hebben om tot een beslissing te komen.